Særligt sensitiv

Velkommen til Annes-angstside.dk

Skrevet i 2006 hvor det hele var i sin vorden, jeg lavede den første hjemmeside i Danmark der var udsprunget af e nprivat person, og jeg kendte kun til 2 andre hjemmesider omhandlende emnet her, så det er gået uhyre stærkt siden da.

 

Hvad er en HSP'er??

 

Kan du svarer ja på 12 af spørgsmålene, så er der sandsynlighed for du er en HSP. Jo flere ja'er jo større er sandsynligheden af at du er HSP, og jo større grad af HSP er du.

 

1. Jeg er opmærksom på detaljer og nuancer i mine omgivelser.

2. Andre menneskers humør påvirker mig.

3. Jeg er tilbøjelig til at være mere følsom overfor smerte.

4. Jeg kan have brug for at trække mig tilbage i løbet af en stresset dag. Det kan være til min seng eller et mørkelagt rum eller hvilket som helst sted, hvor jeg kan være alene og fri for at blive stimuleret.

5. Jeg er særlig sensitiv overfor koffein.

6. Jeg bliver let overvældet af ting som f.eks. klart lys, stærke dufte, grove tekstiler eller lyden af en alarm eller ambulance i nærheden.

7. Jeg har et rigt og komplekst indre liv.

8. Jeg føler ubehag ved at hører høje lyde.

9. Jeg bliver dybt berørt af kunst og musik.

10. Jeg er samvittighedsfuld.

11. Jeg bliver let forskrækket.

12. Jeg bliver let bragt ud af fatning, når jeg har meget at gøre på kort tid.

13. Når mennesker føler sig utilpasse i de fysiske omgivelser, har jeg ofte en fornemmelse af, hvad der kan få dem til at føle sig bedre tilpas, f.eks. ændre belysning eller placering af stole.

14. Jeg bliver genert, når mennesker forsøger at få mig til at gøre mange ting på een gang.

15. Jeg anstrenger mig for at undgå at begå fejl og glemme ting.

16. Jeg undgår helst voldelig film og tv udsendelser.

17. Jeg bliver ubehageligt opbragt, når der sker meget omkring mig.

18. Når jeg er sulten, får jeg en stærk reaktion, som forstyrre min koncentration og mit humør.

19. Jeg bliver rystet over forandringer i mit liv.

20. Jeg bemærker og nyder udsøgte dufte, smagsoplevelser, lyde og kunstværker.

21. Jeg forsøger at prioritere mit liv, så jeg undgår oprivende og overvældende oplevelser.

22. Når jeg skal konkurrere eller når jeg bliver observeret, mens jeg udfører en opgave, bliver jeg så nervøs eller rystet, at jeg gør det langt værre end jeg ellers ville.

23.Da jeg var barn, mente mine forældre og mine lærere, at jeg var genert.

 

 

 

HSP (The Highly sensitive person), på dansk de særligt sensitive.

 

Introduktion:

 

Jeg har sagt at jeg føler jeg er en person der har en lav stresstærskel, og at det har været udgangspunktet for min angst og depression. Dette har jeg ikke følt er blevet forstået, men nu har jeg så læst om personlighedstypen HSP og ja men der står det lysende klart det jeg har ment med en lav strestærskel.

 

Beskrivelse af HSP:

 

Når jeg nu kommer med en beskrivelse af hvad HSP er, er det foreløbig ud fra en artikel med den danske Psykolog Lise Findsen og en hjemmeside med Dr. Elain Aron som har udgivet 4 bøger om emnet. Jeg har bestilt bøgerne, og når jeg har læst dem, kommer jeg med meget mere om emnet.

 

En særlig sensitiv person, er én der oplever, sanser mange ting og mange ting på én gang. Det kan være lugte, lyde, smag som de mere definerbare, men så har de også en veludviklet, tjae intuition fornemmelse eller kald det hvad du vil omkring andre. De kan fornemme om der er én der er ked af det og har brug for lige lidt opmuntring. Det kan være man kan fornemme en fare. Man har svært ved at sortere de indtryk man får, og det gør man har brug for fred og ro, at man kant række sig tilbage i sit lønkammer og slappe af, have helt fred og ro.

 

Det er en person som er påvirkelig af andre og andres humør, holdninger og indstillinger til én og andre.

 

Det kan også ses på den måde at én med HSP, kan se tingene fra flere sider. Er to uenige, holder man ikke med den ene frem for den anden, men kan ofte sætte sig ind i begges holdninger og følelser.

 

Det er en person som let kan være i mange forskellige miljøer og ved intuitivt hvordan man i det miljø taler sammen, humoren osv.

 

Én med HSP er ofte en person der er primært introvert (en person der har et rigt indre liv og som ikke keder sig alene). Personen kan lide at være optaget af noget og gøre det længe, være grundig gå i dybden, men det aller helst uden at skulle samarbejde med andre, man er god til selv at søge udfordringer og gå nye veje.

 

Ud over det er man en person der gerne vil gøre tingene perfekt, være god til det man laver, og have styr over sit liv. Manglende styr over ens liv bevirker man bliver usikker og trækker sig, af samme grund bliver man ofte opfattet som værende genert. I sociale sammenhænge keder man sig ved small talk, og vil hellere sidde og snakke i dybden og helst ikke med for mange mennesker.

 

Lidt tilbage til det med sanserne. Ud over at man oplever meget, ser mange detaljer, så reagerer man også på ydre stimuli, man fare sammen ved at hører en ambulance, man kan ikke klare høj musik, man reagerer med stor ubehag overfor visse dufte og reagere med glæde overfor andre.

 

Man er den gode vært(inde) fordi man fornemmer hvad gæste/gæsterne føler sig hjemme ved.

 

Man ser ikke krimier i fjernsynet fordi det er for voldsomt, man kan sætte sig ind i hvad der sker og man udfordre egentlig heller ikke sig selv, i tivoli prøver man ikke de forlystelser der er for vildsomme, men ud over det kan man godt lide en vis form for drama, enten ved at hører opera eller ved at forestille sig noget dramatisk.

 

Ofte er en HSP’er én der er meget kreativ, skriver, maler, spiller selv musikinstrumenter osv.

 

Man tilrettelægger sit liv for at undgå for mange forandringer og overvældende situationer. Det med baggrund i at man reagerer voldsomt når der sker forandringer i ens liv.

 

Netop fordi den særlig sensitive oplever så meget, belastes man så meget at man kan få stress (angst og depression).

 

Hvad tænker jeg:

 

Jeg må sige jeg for første gang nogensinde har følt at en psykologisk profil var noget jeg kunne nikke genkendende til, det var på nogle områder som at læse om mig selv.

 

Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om der er en stor sammenhæng mellem at være HSP’er og psykiske lidelser. Det er jo logisk med den tilgang til livet, at det kan gå galt.

 

Jeg kan ikke vente med at få læst bøgerne og få en større indsigt i emnet. Jeg føler virkelig det her er noget utrolig vigtigt i forståelsen af angst, stress og depression, fordi det jo så slet ikke bliver en isoleret lidelse, men har rod i noget, har udspring i en profil.

 

Jeg kan selv sige en masse til det og forhold til mit liv mine oplevelser og mine valg, men det er ikke lige tiden og stedet til det, måske kommer det en anden gang.

 

 

 

 

Så kom jeg i gang med at læse i den første bog om HSP, og vil på denne og de næste mange sider skrive mere omkring at være HSP.

 

Man anser sig selv dom meget privat person, der ikke har let ved at snakke om sig selv, og ser sig selv som et mere isoleret individ som ikke tilhører en respekteret gruppe.

 

Møder man andre med HSP vil man føle en tavs intern forståelse personerne imellem.

 

Man er sensitiv overfor andre som sig selv, g har stor tålmodighed og evne og lyst til at ville rumme og forstå andre og sig selv.

 

15 %- 20% af en befolkning er mere eller mindre HSP.

 

Hvad er der galt? Det er et standard spørgsmål fra andre og én selv hvis man ikke ved man er HSP. Det giver mening og det stopper med at gøre ondt når man ved hvad HSP er. Det man altid har vidst, at man er anderledes, bliver pludselig ikke så problematisk.

 

Mange med HSP oplever det er svært at finde job og blive accepteret/respekteret af andre (blive behandlet respektfuldt). Ofte vil HSP nemlig ikke blive opfattet autoritær.

 

Er man HSP, vil man have en kraftig forhøjet risiko for at få angst, depression, stress og blive sky.

 

I psykologiske kredse, har man i rigtig mange år kendt til at mennesker kan have et sensitivt temperament, men der har kun været en begrænset forståelse for kompleksiteten og dybden af den personlighedsprofil. Det har være ten ganske misbrugt og misforstået diagnose HSP’er har fået, ofte som neurotiker.

 

Har du forsøgt at skjule sensiviteten fordi du har oplevet at omgivelserne ikke har forstået den, ikke har kunne se det som andet end svaghed, skadeligt, så er det på tide at ændre det og acceptere og lærer at holde af de særlige egenskaber du har. Selvfølgelig er der ulemper ved at man opfatter så meget, kompleks, men kan man lærer at bruge det konstruktivt og tage hensyn og huske at slappe af og lade op, vil det hjælpe en hel del. Problemet er stort fordi samfundet ikke er gearet til HSP. Ofte vil vi opleve at velmenende mennesker blot ønsker at hjælpe os af med de egenskaber og at det vil gøre os mere robuste.

 

Som HSP har man brug for følgende til at leve godt.

 

Forstå hvad det vil sige at være HSP og hvordan det har præget os og andres indstilling til os.

 

Sætte fortiden i system, se fortiden i lyset af den viden man har om HSP (forstå på ny)

 

Selv hele fortidens sår ud fra den ny forståelse.

 

Accepter sig selv.

 

Som barn har man måske oplevet at man

 

Gemte sig fra det man oplevede som kaotisk i hjemmet

 

Gik langt udenom sport, spil og andre børn generelt.

 

Havde det bedst når andre ”ignorerede” én, så var man lettet

 

Den unge er ked af det og frustreret over at man oplever sig selv som anderledes/skør. Man stopper måske endda studie fordi man ikke magter at gå til eksamen, presset er for stort. Man finder glæde og hvile ved selvstudie og fordybelse i spændende bøger. Man skammer sig over at man isolere sig, og forstår ikke selv hvorfor. Man føler man bør være mere social, og at man ikke har andet valg end at være mere social.

 

HSP er altså; lav tolerancetærskel også sagt en lav stresstærskel og åbenhed overfor en dybere bevidsthed, udvikling, modning, erfaring på godt og ondt.

annes-angstside.dk